САЩ и техните съюзници изпитват нарастваща фрустрация от зловредните действия

...
 САЩ и техните съюзници изпитват нарастваща фрустрация от зловредните действия
Коментари Харесай

Правилният начин за санкции срещу Путинова Русия

 САЩ и техните съдружници изпитват възходяща фрустрация от зловредните дейности на Русия. Москва води война в Украйна, води подстрекателска политика в Сирия, меси се в избори, трови съперниците си. В отговор Вашингтон наложи наказания и затвори съветските консулства в Сан Франциско и Сиатъл, както и вилите за отдих (на дипломатите им) в Мериленд и Ню Йорк - всички тези места, както се допуска, се употребяват от държавното управление на Владимир Путин за разследващи цели, написа в собствен разбор Уилям Кортни* от Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция. Тази седмица Съединени американски щати оповестиха нови наказания, като се чака да наложат и още отсега нататък. 
Изборът на глобите изисква деликатен метод. Тяхната цел би трябвало да бъде да санкционират Русия за неприятно държание, да вземем за пример посредством ограничение на достъпа й до западни финансови запаси и енергийни технологии, само че не да изолират руснаците, да вземем за пример като лимитират човешките контакти или политическия разговор със Запада. Русия е прекомерно значима, с цел да бъде изолирана, и американските съдружници биха се противопоставили на подобен метод. Русия е най-големият международен експортьор на природен газ и на пшеница, вторият максимален експортьор на нефт и третият на въглища. Тя е най-големият и най-евтин снабдител на газ за Европа. Русия е основният сухоземен и въздушен кулоар сред Китай и Европа и е нуклеарна свръхсила. Стратегия на Запада от доста време е да въвлича Русия по-дълбоко в интернационалната система, и тази цел си остава вярна. Москва демонстрира по-голяма податливост да сътрудничи, в случай че има по-голям залог от присъединяване си в световната система. Както означи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, " неприятното държание " не е причина Русия да бъде изолирана; когато напрежението се увеличи, да се беседва (с нея) става още по-важно. 

През последните години има прочут прогрес. След като се причисли към основаната на правила Световна комерсиална организация (СТО) през 2011 година, Русия работи в рамките й, въпреки и с известна принуда на моменти. В резултат на последните дейности на СТО множеството от възраженията на Москва против разпоредбите на Европейски Съюз за газовия пазар бяха отхвърлени, само че все пак тя пое ангажимент да приключи тези аспекти от активността на своята автомобилна промишленост, които са несъвместими със отговорностите й като член на СТО. 

Международният валутен фонд дава висока оценка на " мощната макроикономическа рамка " на Русия, въпреки че остават структурни спънки, като прекомерна държавна намеса в стопанската система, незадоволителна инфраструктура и застаряващо население, които понижават продуктивността. Русия изложи на риск околните си стопански връзки с Иран, работейки с другите велики сили за постигането на нуклеарната договорка с Техеран през 2015 г. 
Тези позитивни развития обаче в редица случаи се засенчват от неприятно държание. От Вашингтон се чака да вкара наказания в отговор на изказванията на английските управляващи, че Москва е употребила неразрешено нервнопаралитично вещество през март, с цел да токсини някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия. Същият химикал по-късно умъртви и английска жена. (Русия неведнъж отрече отговорност за тази (химическа) атака). 

Мерките на Вашингтон против Москва ще включват и стягане на контрола върху износа на американски технологии за Русия. Ако до 90 дни Русия не даде задоволително уверения за дейностите си с химически оръжия, Съединени американски щати евентуално ще вкарат още по-строги наказания, както планува американския закон (от 1991 г.) за надзор върху химическите и биологическите оръжия и тяхното заличаване. 

Освен това Конгресът разисква законопроекти, импортирани и от двете партии, в това число за " Защита на американската сигурност от експанзия на Кремъл " (от 2018 г.), санкционен " законопроект от пъкъла ", който може да вкара възбрана за покупка на съветски дългови бумаги от американци, наказания против съветски държавни банки и ограничавания върху американски или други непознати вложения в съветски енергийни планове с държавно присъединяване. 

Преценявайки вариантите си, Вашингтон би трябвало да помни, че глобите са най-ефикасни, когато оферират тласъци за положително държание - с други думи, в случай че Москва има вяра, че глобите ще бъдат смекчени или отстранени, при положение, че спре зловредните си дейности, само че ще продължат да работят, в случай че тя не стори това. 

Съединени американски щати би трябвало да заобикалят наказания или други ограничения, които имат за цел да оградят Русия от останалия свят. Според Закона за химическите и биологическите оръжия, да вземем за пример, Вашингтон може да забрани на Аерофлот да лети до Америка, само че това би лишило съветските студенти, туристи и предприемачи от опцията да опознават (САЩ) и да откриват контакти в нечувствителни сфери. 

Съединени американски щати могат също по този начин да прекратят дипломатическите връзки за първи път, откакто Франклин Рузвелт ги откри с Москва през 1933 година, само че това би било несъразмерен отговор на отравянето на семейство Скрипал. Нещо повече, скъсването на дипломатическите връзки би могло да увеличи риска от неразбирателство или даже от боен спор.

В началото на 1980-е години, макар руската война в Афганистан, руските заплашванията против Полша и гнева на Съединени американски щати от свалянето на корейския пътнически аероплан, летящ от Ню Йорк за Сеул, президентът Роналд Рейгън не потегли да изолира Съюз на съветските социалистически републики. Той го накара да платицена за тези дейности, само че също по този начин предложи договаряния за унищожаване на нуклеарните оръжия със междинен обхват и внезапно понижаване на стратегическия нуклеарен боеприпас.
Така той постави основата, години по-късно, руският модернизатор Михаил Горбачов да подпише контракти, намаляващи нуклеарните закани. Изолирането на Москва през днешния ден надали би имало повече смисъл, в сравнение с в това комплицирано време. 

*Авторът Уилям Кортни е старши откривател в мозъчния концерн " Ранд корпорейшън ". Бил е дипломат на Съединени американски щати в Казахстан, Грузия и американски представител в комисията по спазването на Договора за възбрана на нуклеарните опити. Изразените в публикацията отзиви са негови лични.

/БТА/
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР